Η Ανταρκτική Γίνεται Πράσινη: Ένα Σοβαρό Σήμα

Η Ανταρκτική, με μια έκταση 14,0 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, κατατάσσεται ως η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου. Οι μόνιμοι κάτοικοί της περιλαμβάνουν πιγκουίνους, φώκιες, μύκητες και βακτήρια, ενώ για περιοδικά διαστήματα φιλοξενεί επιστήμονες που εργάζονται σε ερευνητικούς σταθμούς. Αυτοί πραγματοποιούν μελέτες σχετικά με το περιβάλλον, την υπερθέρμανση και τις συνέπειές της, όπως το λιώσιμο των πάγων. Η βλάστηση εδώ εντοπίζεται κυρίως σε τούνδρες, περιορισμένες σε συγκεκριμένα σημεία.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Ωστόσο, η “λευκή ήπειρος” έχει αρχίσει να αποκτά ένα νέο χρώμα, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας επιδρά αρνητικά στην παγοκάλυψη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την εκτεταμένη ανάπτυξη των βρύων.

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ και τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτικής καταδεικνύει ότι η έκταση της βλάστησης στη χερσόνησο έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience, τα βρύα αναπτύχθηκαν από λιγότερο από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο το 1986 σε σχεδόν 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2021. Η Ανταρκτική θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και η ανάλυση των δεδομένων Landsat της περιόδου 1986-2021 δείχνει μια εκτενή επέκταση της φυτοκάλυψης. Πιο συγκεκριμένα, η επιφάνεια αυξήθηκε από 0,863 km² το 1986 σε 11,947 km² το 2021, με έναν επιταχυνόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια (2016-2021).

Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτή η τάση είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας, που υποδηλώνει μελλοντικές εκτεταμένες αλλαγές στα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής Χερσονήσου και τη μακροχρόνια λειτουργία τους.

«Τα φυτά που κατάφερναν να επιβιώσουν στη χερσόνησο – κυρίως βρύα – αναπτύσσονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», ανέφερε ο Τόμας Ρόλαντ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ. «Το τοπίο είναι ακόμα σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυμμένο από χιόνι, πάγο και βράχο, με μόνο ένα μικρό μέρος να φιλοξενεί φυτική ζωή. Ωστόσο, αυτό το μικροσκοπικό τμήμα έχει διευρυνθεί δραματικά – δείχνοντας ότι ακόμη και αυτή η απομακρυσμένη περιοχή επηρεάζεται από την ανθρώπινη κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ανταρκτική έχει έναντι σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας τα τελευταία 60 χρόνια, με τις κλιματικές προβλέψεις να προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία θα παραμείνει σταθερά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Με πάνω από το 90% των παγετώνων της Ανταρκτικής να χάνουν όγκο από τις δεκαετίες του 1940, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή είναι ανησυχητικές.

Ο Όλι Μπάρτλετ από το Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ επεσήμανε πως καθώς τα οικοσυστήματα θρέφονται και το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, είναι πιθανό η επιφάνεια του πρασίνου να μεγαλώσει. Το έδαφος στην Ανταρκτική είναι κατά βάση φτωχό ή ανύπαρκτο, αλλά αυτή η αύξηση της φυτικής ζωής θα μπορούσε να ενισχύσει την οργανική ύλη και να διευκολύνει τη διαδικασία δημιουργίας εδάφους – ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη άλλων φυτών.

Αυτό συνεπάγεται και ρίσκα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εισαγωγής μη ενδημικών και επιβλαβών ειδών, τα οποία ενδέχεται να μεταφερθούν από επισκέπτες.

Όπως επισημαίνει ο Ρόλαντ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, εάν υπάρξει συνέχεια της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε θεμελιώδεις μεταβολές στη βιολογία και το τοπίο αυτής της ευαίσθητης περιοχής.

Εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της χερσονήσου, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της με προϋπόθεση την καλή κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν και των αιτίων τους.

ΠΗΓΗ: ΔΑΝΑΗ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ – newsmoney

δειτε ακομα

δειτε ακομα