Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει μέσα από ένα ισχυρό μήνυμα την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων, τη σιωπή των όπλων και την αντιμετώπιση του πόνου που έχει πλήξει την περιοχή. Τονίζει ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη. «Σε καιρούς τόσο μεγάλης αιματοχυσίας, η ελπίδα είναι αυτή που πρέπει να διατηρήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σημείωσε πως αυτή η ημέρα έχει στιγματίσει τις ψυχές μας και πως πρέπει να θυμόμαστε τα θύματα που έπεσαν θύματα βάναυσης βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής. Το μήνυμα προς την παγκόσμια κοινότητα είναι σαφές: «Πρέπει να καταδικάσουμε με μια φωνή τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς, ιδίως την αρπαγή ομήρων».
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από εκείνη τη φρικτή ημέρα, όταν η Χαμάς πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ, προκαλώντας το θάνατο πάνω από 1.250 ατόμων, Ισραηλινούς και ξένους πολίτες, καθώς και τον εκτοπισμό περισσότερων από 250 ομήρων στη Γάζα, περιλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.
Στις συναντήσεις που είχε με τις οικογένειες των ομήρων, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι μοιράστηκε τον πόνο και την αγωνία τους, καθώς έμαθε περισσότερα για τις ζωές και τα όνειρα των αγαπημένων τους. «Δυσκολεύομαι να φανταστώ τα δεινά που υπομένουν καθημερινά οι όμηροι. Ζητώ την άμεση και ανεύθυνη απελευθέρωση τους. Επιπλέον, η Χαμάς θα πρέπει να επιτρέψει την επίσκεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους», πρόσθεσε.
Από την 7η Οκτωβρίου έχει ξεσπάσει ένα κύμα βίας που συνεχίζεται και πλήττει αθώες ζωές. Ο Γκουτέρες υπογράμμισε την ανάγκη για συμπαράσταση σε όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους. «Ο πόλεμος που ακολούθησε τις τρομακτικές επιθέσεις έχει προκαλέσει τεράστιο ανθρώπινο πόνο στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και πλέον στον λαό του Λιβάνου», τόνισε.
Κλείνοντας, ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, να ξαναενώσουμε τις οικογένειες και να τερματίσουμε τον πόνο και τη βία στην περιοχή. «Ας μην σταματήσουμε να προσπαθούμε για μια διαρκή λύση στη σύγκρουση, όπου τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστίνη και οι άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά και με σεβασμό», καταλήγει.