Στουρνάρας: Προκλήσεις Ανάβασης για τις Τράπεζες στην Εσωτερική Ελέγχο

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει πρόοδο σε διάφορους τομείς, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν έντονες. Αυτό υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «Risk management & Compliance Conference».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους είναι επιτακτική, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια είναι υψηλά και οι κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από διεθνείς παράγοντες. Οι τράπεζες καλούνται να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, καθώς και να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Αυτή την εποχή, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν και γεωπολιτικούς κινδύνους, γεγονός που τις αναγκάζει να προσαρμόσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές. Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απαιτούν από τις τράπεζες να είναι ευέλικτες και προσαρμοστικές. Παράλληλα, η ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών ενέχει κινδύνους που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια και τη λειτουργία τους, γεγονός που προσθέτει μια επιπλέον διάσταση αβεβαιότητας στο έργο τους.

Ο διοικητής εστίασε επίσης στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που υπάρχουν εδω και καιρό στις τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναπτύξει ένα ισχυρό πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο όμως χρειάζεται αναθεώρηση προκειμένου να εκσυγχρονιστεί, διατηρώντας και τις ρυθμίσεις που έχουν αποδειχτεί κομβικές για την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η ΤτΕ έχει προετοιμάσει νομοθετική πρωτοβουλία που, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συνετή στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τους κινδύνους της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Κλείνοντας, η Τράπεζα της Ελλάδος εκπληρώνει έναν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για ξεπλύμα χρημάτων. Η ευθύνη της περιλαμβάνει τη μόνιμη εκπροσώπηση των εποπτικών αρχών της χώρας στο Γενικό Συμβούλιο της AMLA (Anti Money Laundering-AML).

δειτε ακομα

δειτε ακομα