Το Mythen, ένα καινοτόμο μονοθέσιο που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από μαθητές των Πανεπιστημίων Ζυρίχης και Λουκέρνης, σημείωσε ιστορική επιτυχία, καταρρίπτοντας το φράγμα του 1 δευτερολέπτου στην επιτάχυνση 0-100 km/h.
Οι φοιτητές μηχανολογίας, μέλη του Academic Motorsports Club Zurich (AMZ), αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες και προσπάθειες για να υλοποιήσουν το Mythen.
Αν και αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις, η ομάδα συμπεριλήφθηκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness για την “ταχύτερη επιτάχυνση 0-100 km/h από ηλεκτρικό αυτοκίνητο”, σημειώνοντας για πρώτη φορά επιτάχυνση κάτω από 1 δευτερόλεπτο.
Η ηλεκτροκίνηση προσφέρει εκπληκτικές επιδόσεις χάρη στη στιγμιαία ροπή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ηλεκτρικό hypercar MG EXE181, που εκτελεί το sprint 0-100 km/h σε μόλις 1,9 δευτερόλεπτα, ενώ το Rimac Nevera R το καταφέρνει σε 1,81 δευτερόλεπτα, επιτυγχάνοντας ταχύτητα έως 412 km/h.
Παρ’ όλα αυτά, το Mythen εκθρόνισε τα πάντα, καταφέρνοντας να επιταχύνει από 0-100 km/h σε μόλις 0,956 δευτερόλεπτα σε απόσταση 12,3 μέτρων! Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε στο Dubendorf της Ζυρίχης την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και είναι ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.
Όλα τα εξαρτήματα του ηλεκτρικού οχήματος, από το πλαίσιο έως την μπαταρία, σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από τους φοιτητές. Χρησιμοποιήθηκαν ελαφριά υλικά όπως ανθρακονήματα και αλουμίνιο για το σασί, με αποτέλεσμα το Mythen να ζυγίζει μόλις 140 κιλά.
Σε αυτό το ελαφρύ βάρος, η μονάδα ισχύος του αυτοκινήτου παράγει 240 kW, δηλαδή περίπου 326 ίππους. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ισχύς που επηρεάζει την επιτάχυνση αλλά και η πρόσφυση, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Για να επιτύχουν την πρόσφυση που απαιτείται για να αξιοποιηθεί όλη η ισχύ του Mythen, η ομάδα προχώρησε σε αεροδυναμική μελέτη και κατασκεύασε μια συσκευή αναρρόφησης που αντλεί αέρα με ισχύ.
«Η δουλειά σε αυτό το πρότζεκτ παράλληλα με τις σπουδές ήταν μια πρόκληση», δήλωσε ο επικεφαλής κινητήρα του AMZ, Yann Bernard. «Ωστόσο, ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικό να συνεργάζομαι με άλλους φοιτητές, αναζητώντας συνεχώς νέες λύσεις και εφαρμόζοντας όσα μάθαμε στην πράξη».