Όρμπαν: Η ΕΕ σε Οικονομικό Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης με την Κίνα, χαρακτηρισμένη από μια αναμενόμενη ψηφοφορία σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ηλεκτροκίνητων οχημάτων από την κινεζική αγορά. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν «οικονομικό ψυχρό πόλεμο», ενόψει της διακυβερνητικής φάσης της ΕΕ, στην οποία η Ουγγαρία διαδραματίζει ελληνική προεδρία.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν σήμερα να αποφασίσουν αν θα επιβάλουν δασμούς που ενδέχεται να φτάσουν το 45% για πέντε χρόνια στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προέρχονται από την Κίνα. Αυτή η απόφαση συνιστά ένα κρίσιμο βήμα στην ήδη συνεχιζόμενη και πολυσυζητημένη διεργασία του εμπορίου της ΕΕ, κάτι που ίσως προκαλέσει αντιδράσεις από το Πεκίνο.

Κατόπιν μιας πρώτης ψηφοφορίας που διεξήχθη τον Ιούλιο με μη δεσμευτικό χαρακτήρα, η Γερμανία είναι έτοιμη να καταψηφίσει την επιβολή δασμών στην επικείμενη ψηφοφορία, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters. Η Γερμανία, ως βασικός εμπορικός εταίρος της Ουγγαρίας και κυρίαρχη οικονομία της ΕΕ, έχει καταλυτική σημασία στη διαδικασία αυτή.

Ο Όρμπαν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο της Ουγγαρίας, τόνισε ότι η προτεινόμενη δράση της ΕΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια μορφή οικονομικής σύγκρουσης. Λαμβάνοντας υπόψη την στρατηγική της κυβέρνησής του να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις στο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα να αποκλειστεί η Ουγγαρία από σημαντικές εμπορικές σχέσεις.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της εμπορικής ισορροπίας, σημειώνοντας ότι η υιοθέτηση μιας σκληρής προσέγγισης θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα πώλησης ευρωπαϊκών προϊόντων, αν το παγκόσμιο εμπόριο διαιρεθεί σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Πρόσθεσε ότι η στρατηγική της Ουγγαρίας για «οικονομική ουδετερότητα» είναι αβέβαιη στην παρούσα συγκυρία.

Ο Ορμπάν επισημαίνει ότι η ουγγρική κυβέρνηση πρέπει πρώτα να επενδύσει στην ανάπτυξη και στη συνέχεια να επικεντρωθεί στις αυξήσεις των μισθών, επιδιώκοντας έναν στόχο για μέσες αποδοχές που να φτάσουν το 1 εκατομμύριο φιορίνια (περίπου 2.500 ευρώ) στα επόμενα 2-3 χρόνια, από 600.000 φιορίνια (περίπου 1.500 ευρώ) που είναι σήμερα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα των ανώτατων τιμών, προειδοποιώντας ότι αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα και είναι εφαρμόσιμες μόνο σε έκτακτες καταστάσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα