Στις 3 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την «πλήρη» υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε μία ημέρα μετά την κίνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να τον χαρακτηρίσει persona non grata, εξαιτίας της δήλωσης του που δεν καταδίκασε άμεσα την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν.
Σε γραπτή δήλωση που ανάγνωσε η προεδρία του Συμβουλίου, η οποία ασκεί τα καθήκοντά της αυτόν τον μήνα η Ελβετία, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, όπως και τα δέκα μη μόνιμα μέλη του, υπογράμμισαν τη σημασία διατήρησης μιας παραγωγικής σχέσης μεταξύ των κρατών-μελών και του Γενικού Γραμματέα, προσθέτοντας πως οι ενέργειες που υπονομεύουν το έργο του αποτελούν απώλεια για την διεθνή κοινότητα.
Οι 15 χώρες του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας, δήλωσαν ότι οποιαδήποτε απόφαση που αψηφά τον Γενικό Γραμματέα και τον οργανισμό είναι «αντιπαραγωγική», ιδιαίτερα σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Οι σχέσεις του ΟΗΕ με το Ισραήλ είναι γνωστό ότι είναι τεταμένες, ωστόσο έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα κρίσης μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδοτήθηκε από μια πολυάριθμη επίθεση της Χαμάς στο νότο της ισραηλινής επικράτειας.
Αφού κλιμακώθηκαν οι εντάσεις στην περιοχή από το Σεπτέμβριο, η ισραηλινή κυβέρνηση κατήγγειλε τον Γκουτέρες ως persona non grata. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, άσκησε κριτική στο Γενικό Γραμματέα, κατηγορώντας τον ότι δεν καταδίκασε με έμφαση την «ιδεολογική επίθεση του Ιράν», χαρακτηρίζοντας τον ως «αντίπαλο του Ισραήλ» που «υποστηρίζει τρομοκράτες».
Κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου, όπου παρευρέθηκαν οι πρεσβευτές του Ισραήλ και του Ιράν, ο Γκουτέρες επανέλαβε τη σθεναρή καταδίκη του για τη μαζική επίθεση με πυραύλους από το Ιράν, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας, προειδοποιώντας ότι η περιοχή βρίσκεται στα όρια μιας «κρίσιμης κατάστασης».
Αν και έχει παρατηρηθεί μια σχετική παγίωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις τελευταίες δεκαετίες, ο Γκουτέρες κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των μελών του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες χαρακτήρισαν την κίνηση του Ισραήλ «αντιπαραγωγική».
Αναλόγως, η Γαλλία δήλωσε την απογοήτευσή της για την «αδικαιολόγητη και σημαντική απόφαση» του Ισραήλ, ενώ ο απερχόμενος Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ, συνέστησε την απόρριψη κάθε επίθεσης εναντίον του Γκουτέρες.