Η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει τεταμένη, καθώς οι ισραηλινές επιδρομές πλήττουν τη χώρα, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται καθημερινά.
Από το βράδυ της Κυριακής, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 60 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία υψηλόβαθμα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).
Συγκεκριμένα, οι 45 από τους 60 νεκρούς προήλθαν από μια ισραηλινή επιδρομή στη νότια πόλη Ain al-Delb, κοντά στη Σιδώνα, και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.
Όπως μεταδίδει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI), η επιδρομή κατέστρεψε πλήρως ένα κτίριο, σύμφωνα με αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι έξι διασώστες από την Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην κοιλάδα Μπεκάα.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, διατύπωσε νέες απειλές για χερσαία εισβολή, ενώ ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την προοπτική.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί, δήλωσε ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στο Λίβανο, προσθέτοντας ότι οι Λιβανέζοι και οι Παλαιστίνιοι έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε επίσης ότι η χώρα του θα αντιδράσει αν παραβιαστεί η εδαφική της ακεραιότητα.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, επισκέφθηκε τα γραφεία της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη για να τιμήσει τη μνήμη του δολοφονηθέντα αρχηγού της, Χασάν Νασράλα.
Εν τω μεταξύ, ο Λίβανος επιδιώκει εκεχειρία. Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι η Βηρυτός είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με το Ισραήλ, προκειμένου να εφαρμοστεί το ψήφισμα του ΟΗΕ του 2007.
Το παραπάνω ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα στο τέλος του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2007, είχε σκοπό να σταματήσει η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και να εξουσιοδοτήσει μια συνδυασμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ μαζί με τον λιβανέζικο στρατό, ώστε να διασφαλίσουν ότι ο νότιος Λίβανος θα παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένος.
Η δήλωση του Μικάτι για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα προκάλεσε ερωτήσεις σχετικά με το αν υπάρχει συμφωνία με τη Χεζμπολάχ για την αποχώρηση των δυνάμεών της από τον νότο, ώστε να διαμορφωθεί κάποιο είδος συμβιβασμού με το Τελ Αβίβ.
Εξετάζεται αν η Χεζμπολάχ είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία αυτή τη στιγμή, καθώς και εάν το Ισραήλ θα ήταν ανοικτό σε διαπραγματεύσεις όταν έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της σιιτικής οργάνωσης.