Σταθερές Τιμές Ρεύματος: Η Νέα Κανονικότητα

 

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να ανακτά τη σταθερότητά της μετά από μήνες αναταράξεων, με τις τιμές να αποκτούν σταδιακά μια πιο σταθερή διακύμανση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτει έντονα η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών, ιδίως μέσω της εισαγωγής σταθερών τιμολογίων. Αυτή η πρόταση δεν είναι καινούρια, αλλά φαντάζει επιτακτική, καθώς παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται ήδη σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές ενέργειας παγκοσμίως.

Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, οι τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων (πράσινα και κίτρινα) είναι συχνά απρόβλεπτες και δεν εξαρτώνται μόνο από τις κεντρικές τάσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Αυτό υποχρεώνει τους καταναλωτές να προβλέπουν τις τιμές, μια διαδικασία που συνήθως εμπίπτει στις αρμοδιότητες των αρμόδιων τμημάτων των προμηθευτών ηλεκτρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών allazorevma επισημαίνει ότι οι καταναλωτές που επιλέγουν μεταβλητά τιμολόγια συμμετέχουν ουσιαστικά σε μια “τυχερή” διαδικασία όπου οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους. Η εκστρατεία της πλατφόρμας υποστηρίζει ότι τα σταθερά τιμολόγια είναι πιο επωφελή, ακόμα και με τις κρατικές επιδοτήσεις, χαρίζοντας στους καταναλωτές περισσότερη ασφάλεια και προγραμματισμό.

Σημαντικό είναι ότι τα σταθερά τιμολόγια κυριαρχούν στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές ηλεκτρισμού στην Δυτική Ευρώπη, όπου οι προμηθευτές χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία για να παρέχουν στους καταναλωτές σταθερές τιμές, αναλαμβάνοντας τα σχετικά ρίσκα από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Στις συγκεκριμένες αγορές, τα ποσοστά κατανάλωσης που καλύπτονται από μακροχρόνια συμβόλαια είναι υψηλά, με μόλις το 25% της ζήτησης να είναι εκτεθειμένο στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Στην ελληνική αγορά, οι μεγαλύτεροι ιδιώτες προμηθευτές, όπως η Protergia και ο Ήρων, έχουν εφαρμόσει σταθερά τιμολόγια στο τελευταίο διάστημα, απορροφώντας τις διακυμάνσεις της αγοράς και προστατεύοντας έτσι τους πελάτες τους. Τα τελευταία τέσσερα μήνες, αυτές οι εταιρείες έχουν “παγώσει” τις τιμές τους, δείχνοντας την προτίμησή τους απέναντι στους χρήστες τους.

Έτσι, η αγορά μπορεί να ανακάμπτει και να ετοιμάζεται για μια νέα φάση σταθεροποίησης. Οι δείκτες για το Σεπτέμβριο δείχνουν ήδη ότι η χονδρική αγορά θ’ αποκτήσει νέα δεδομένα για τον Οκτώβριο, με τη μέση τιμή να έχει πέσει στα 116,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα και με σημερινή αγορά στα 90,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συγκριτικά με 129,83 ευρώ τον Αύγουστο. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, είναι λογικό να αναμένονται δομικές αλλαγές που θα επαναστατήσουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα