Ο Λίβανος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς η απώλεια του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει προκαλέσει σοκ στους υποστηρικτές του και έχει φέρει αβεβαιότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι σιιτικές κοινότητες, οι οποίες βασικά τον υποστηρίζουν, νιώθουν τώρα μία έντονη αναστάτωση, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες του Λιβάνου οδηγούνται σε έναν κύκλο φόβου.
Η εκτίμηση του πληθυσμού του Λιβάνου για το 2024, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ότι αριθμεί περίπου 5.806.000 κατοίκους. Από αυτούς, το 61,1% είναι μουσουλμάνοι και το 33,7% είναι χριστιανοί, με τους σουνίτες και τους σιίτες να κατέχουν ποσοστά 27% και 24% αντίστοιχα. Οι Αλαουίτες αποτελούν το 3% του πληθυσμού.
Σε μια χώρα με βαθιές διοικητικές και κοινωνικές διαφορές, η απόφαση της Χεζμπολάχ να ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, έχει αναζωπυρώσει τις εντάσεις. Αυτή η κατάσταση καθιστά την Χεζμπολάχ ακέφαλη, γεγονός που ενισχύει τους αντιπάλους της.
Μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την εθνική ενότητα και την κοινωνική ειρήνη. «Είναι καιρός να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους που επιδιώκουν να διχάσουν τη χώρα μας», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Παράλληλα, με τη ροή των σιιτικών κοινοτήτων να καταφεύγει στη Βηρυτό λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι εξέδωσε χθες σημαντική δήλωση καλώντας τους πολίτες σε συσπείρωση. Δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο στρατός είναι έτοιμος να εξασφαλίσει την εφαρμογή του». Το ψήφισμα 1701, το οποίο εκδόθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, προέβλεπε τον αφοπλισμό των ενόπλων ομάδων στον νότο, κάτι που παραμένει ανεκπλήρωτο μέχρι σήμερα.
Ο πόλεμος του 2006, γνωστός ως Δεύτερος πόλεμος του Λιβάνου, προκλήθηκε από την απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ και είχε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή. Η σύγκρουση έληξε επίσημα τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, αφού άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.
Η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλασάρτ, τόνισε μέσω του λογαριασμού της στο X τη σημασία της εθνικής ενότητας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. «Είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε στο κοινό καλό, για να εξασφαλίσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες και την ασφάλεια της χώρας», ανέφερε.