Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Σε κρίσιμο σημείο

 

Καθώς αναλύουμε τη δυναμική των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στα χρόνια, είναι προφανές ότι οι χρονικές περίοδοι κλιμάκωσης είναι περισσότερες από αυτές της ηρεμίας. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούμε μια ενθαρρυντική αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση. Στην πρόσφατη ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε την έννοια ενός «παραθύρου ευκαιρίας», τονίζοντας την ανάγκη για τόλμη και σύνεση προκειμένου να το εκμεταλλευτούμε.

Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από την Άγκυρα είναι αρκετά θετικά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η περιοχή μας περνάει κρίση, με τη Μέση Ανατολή σε αναταραχή και τον πόλεμο στην Ουκρανία να παραμένει ένας оνατολικός γρίφος. «Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας για τη Μέση Ανατολή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος με εμπειρία στη διπλωματία.

Η πρόσφατη εντολή που δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους υπουργούς Εξωτερικών τους, να εξετάσουν τις συνθήκες για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αποτελεί ένα σημαντικό σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν ότι χρόνος-κλειδί θα είναι ο Νοέμβριος, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επισκεφθεί την Αθήνα για να συνεργαστεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ενόψει του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα είναι ρεαλιστική ως προς την επίλυση των προβλημάτων της με την Τουρκία, αλλά η προοπτική ανώτατων διαβουλεύσεων ενισχύει την ελπίδα για περαιτέρω βήματα.

Έμπειρος διπλωμάτης με μακρά θητεία στα ελληνοτουρκικά ζητήματα τόνισε ότι μια ακόμα σημαντική εξέλιξη θα ήταν η ύπαρξη, πέρα από τη Διακήρυξη των Αθηνών, και της Διακήρυξης της Άγκυρας. Αυτό θα αποδείκνυε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν σημειώσει πρόοδο στη συνεργασία τους, μέσω του πολιτικού διαλόγου, των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μιας θετικής ατζέντας.

Επιπλέον, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά στον τομέα της ασφάλειας μετά την δεκαετία της κρίσης. Οι νέοι εξοπλισμοί έχουν αποκαταστήσει μια ισορροπία δυνάμεων, ενισχύοντας την αίσθηση αυτοπεποίθησης και σταθερότητας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, επηρεάζοντας και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, η Αθήνα επαναφέρει το μεταναστευτικό στο προσκήνιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, καθώς μια πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων θα ενδέχεται να φέρει αύξηση ροών προσφύγων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα