Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επαναφέρει ένα σημαντικό θέμα που έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ζητώντας από το Υπουργείο Οικονομικών να επαναφέρει τα Δώρα (13ος και 14ος μισθός) στον δημόσιο τομέα. Παρά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επιβεβαίωσε το 2019 τις περικοπές ως συνταγματικές, η Ένωση συνεχίζει να διεκδικεί την αποκατάσταση των Δώρων.
Το οικονομικό βάρος αυτής της ενδεχόμενης αλλαγής είναι σημαντικό και οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ!
Επιπλέον, οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναμονή, καθώς έχουν σε εξέλιξη νομικές μάχες για τα αναδρομικά που τους αντιστοιχούν λόγω των περικοπών στις συντάξεις τους. Αυτές οι δικαστικές προσφυγές, που εκκρεμούν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους που απαιτούν την επιστροφή των χρημάτων για τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.
Το αίτημα της Ένωσης υποβλήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισημάνθηκε η ανάγκη να διατηρηθεί ο θεσμός των Δώρων στον δημόσιο τομέα, τονίζοντας ότι αυτός αντικατοπτρίζει πολύχρονους αγώνες και νίκες των εργαζομένων σε δύσκολες εποχές. Η Ένωση ζήτησε επίσης να έχει νέα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.
Σημαντική είναι η αναμονή απόφασης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), που θα καθορίσει εάν θα επιστραφούν αναδρομικά ποσά στους συνταξιούχους για τις περικοπές που δέχθηκαν στις επικουρικές τους συντάξεις. Αυτές οι νομικές διαδικασίες σχετίζονται με περίπου 370.000 συνταξιούχους και η απόφαση αναμένεται σύντομα.
Αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να επαναφέρει το καθεστώς καταβολής των Δώρων, οι εκτιμήσεις από συνδικαλιστές αναφέρουν ότι το ετήσιο κόστος θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημιώσεις λόγω της παγωμένης μισθολογικής διετίας 2016-2017, προσθέτοντας περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στο ετήσιο αυτό κόστος.
Οι 370.000 συνταξιούχοι που απαιτούν τα αναδρομικά τους για περικοπές σε επικουρικές και Δώρα ενδέχεται να επιφέρουν ένα επιπλέον κόστος 750 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΦΚΑ, εφόσον δικαιωθούν.
Μέσα σε αυτό το νομικό και πολιτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, δημιουργώντας ερωτήματα για την πολιτική απόφαση που ενδέχεται να ληφθεί στο σύνολο των αιτημάτων των συνταξιούχων. Μια ενδεχόμενη απόφαση υπέρ τους θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον βάρος στα Δημόσια Οικονομικά, αγγίζοντας τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρόλο που η χώρα εισέρχεται σε μεταμνημονιακή περίοδο, οι οικονομικές υποχρεώσεις της παραμένουν. Η συμφωνία ρύθμισης του χρέους προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει κάθε χρόνο να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα που θα υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ της.