Μετά από έξι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα σε 14 μήνες στην Αθήνα, φαίνεται ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών είναι έτοιμες να διευρυνθούν σε πιο πολύπλοκα θέματα. Στο προσεχές διάστημα, έως την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Ιανουάριο, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα τον Νοέμβριο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην αρχική φάση προσεγγίζεται μια θετική ατζέντα, εστιάζοντας στη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Στόχος είναι η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε πιο περίπλοκα ζητήματα με τον καιρό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί για την επίλυση του μοναδικού σημαντικού ζητήματος που εκκρεμεί με τη γειτονική χώρα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε αυτή τη διαφορά για πάνω από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο να παραμείνει άλυτη».
Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Άκουσα με ικανοποίηση τον πρόεδρο Ερντογάν να αναγνωρίζει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον της Ανατολικής Μεσογείου». Πρόσθεσε επίσης: «Πιστεύω ότι τώρα έχουμε μια ευκαιρία και πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και σοφοί για να την εκμεταλλευτούμε. Ωστόσο, για να προχωρήσουμε, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνεπή προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα».
Η ανησυχία για την πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι έντονη και η συνεργασία με την τουρκική πλευρά θεωρείται κρίσιμη σε αυτό το ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προβλέπεται ότι θα έχει σύντομα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι η κυβερνητική στρατηγική στο μεταναστευτικό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπογράμμισε ότι «καμία στρατηγική δεν θα αποδώσει αν προκύψει σοβαρή κρίση στο Λίβανο αύριο».
Πάντως, η κυβέρνηση της Αθήνας δεν εστιάζει μόνο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και σε όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συζήτηση γύρω από το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί ξανά μετά την απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενες εξελίξεις στην περιοχή.