«Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μεγάλη ευθύνη που φέρει η θέση του εκλεγμένου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου με θέμα «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας: Ηγεσία για την Ειρήνη».
«Στόχος μας είναι να γίνουμε μια γέφυρα επικοινωνίας και ένας έντιμος μεσολαβητής ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, καθώς και στην Ανατολή και τη Δύση», τόνισε.
«Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε προσεγγίσεις που βασίζονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για τις τρέχουσες προκλήσεις, τηρώντας τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και να αναζητήσουμε λύσεις μέσω της συνεργασίας και της συμπερίληψης», πρόσθεσε.
«Φιλοδοξούμε να αποκαταστήσουμε το αυθεντικό νόημα εννοιών όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η ηγεσία για το κοινό καλό ακολουθεί τον κανόνα “Non Ministrari sed Ministrare”, δηλαδή “Να μην υπηρετείσαι, αλλά να υπηρετείς”», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί το κέντρο της παγκόσμιας τάξης και ότι ο ρόλος των Ε10 σε αυτό είναι καθοριστικός, καθώς αντικατοπτρίζει τις φωνές αυτών που συχνά παραμένουν ακούστος.
Όπως σημείωσε, η συζήτηση διεξάγεται σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι πιο σύνθετες από ποτέ.
«Η κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν είναι μόνο μερικά παραδείγματα που απειλούν τη παγκόσμια σταθερότητα», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η τήρηση του σεβασμού προς τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι αναγκαία. «Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν, ωστόσο, ανταποκριθεί σταθερά στους κινδύνους».
Από την ίδρυσή τους, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη βοήθησαν στην αποτροπή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου και στην αποφυγή ενός πιθανού πυρηνικού καταστροφής, ενώ διευκόλυναν τη διαδικασία αποαποικιοποίησης.
Όπως τόνισε, «σε περιπτώσεις πολέμων, οι Κύανες Κράνοι έχουν δείξει πολλές επιτυχίες στην προστασία των αμάχων. Μια πρόσφατη εκτίμηση του γενικού γραμματέα αναφέρει ότι η παρουσία των κυανοκράνων μειώνει τους θανάτους αμάχων κατά 90%. Δύο βασικές παραδοχές μας οδήγησαν σε αυτά τα θετικά αποτελέσματα».
Η πρώτη παραδοχή είναι ότι «ο Χάρτης πρέπει να είναι η οδηγία μας, τονίζοντας την αξία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της συλλογικής ευθύνης, με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και τη ρύθμιση της χρήσης βίας μόνο για αυτοάμυνα».
«Αν και η εφαρμογή των κανόνων του Χάρτη είναι αναγκαία για την επίτευξη της ειρήνης, δεν αρκεί από μόνη της», πρόσθεσε.
«Απαιτείται ηγεσία, που είναι η δεύτερη παραδοχή. Αυτή η ηγεσία δεν πρέπει να είναι μόνο καλή, αλλά να επικεντρώνεται στο κοινό καλό. Πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες και να επιδιώξει αλλαγές που ξεπερνούν την τρέχουσα κατάσταση, εμψυχώνοντας τους άλλους να συνεργαστούν για έναν ανώτερο σκοπό».
«Στην αναζήτηση της ηγεσίας για την ειρήνη, πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας ότι όλες οι φωνές γίνονται ακουστές. Η πολυμέρεια είναι η μόνη βιώσιμη κατεύθυνση για ένα μέλλον όπου θα επικρατεί η ειρήνη και θα γίνεται απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων», κατέληξε.