Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ικανότητά του στους πολιτικούς ελιγμούς, φαίνεται να ανοίγει πολλές διαδικασίες ταυτόχρονα. Οι τρέχουσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, περιορίζουν τις συνεχείς του τορπιλίες και τον κατευθύνουν προς πιο συγκρατημένες επιλογές. Η κατάσταση γύρω από τα F-35 τον απασχολεί, καθώς παρατηρεί μια μεταβολή ισχύος που φαίνεται να ευνοεί την Ελλάδα. Αν και τα Eurofighter προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα, δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με τα F-35, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι S-400 παραμένουν ανενεργοί σε αποθήκες.
Σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, όπως αναφέρει ο Αντώνης Αντζολέτος στο Σκάι, «προς το παρόν, δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στην προσέγγιση των δύο χωρών σχετικά με τους S-400 και τα F-35. Υποστηρίζουμε πάντα ότι είναι αδόκιμο οι σύμμαχοι να επιβάλλουν περιορισμούς ή κυρώσεις ο ένας στον άλλο, καθώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας».
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται σε αναζήτηση νέων συμμάχων πέρα από τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχοι του περιλαμβάνουν χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, καθώς και μελλοντικές συνεργασίες με τις BRICS.
Η ανάγκη του Ερντογάν να βρει εναλλακτικές διεξόδους πηγάζει από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη στρατηγική του προμήθειας οπλικών συστημάτων και την κλειστή στάση της Ε.Ε. απέναντί του.
Η Δύση επιδιώκει να διατηρήσει στενότερες σχέσεις, ωστόσο υπάρχουν χώρες που συνεχώς εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συνεργασία, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τακτικές για να διατηρήσουν την Τουρκία ενεργό στο διεθνές σκηνικό.
Κάθε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν ανανεώνει τις προσδοκίες για θετική εξέλιξη στη σχέση των δύο χωρών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.
Η αναφορά στη διακήρυξη των Αθηνών στη δήλωση της τουρκικής προεδρίας εκλήφθηκε θετικά, ωστόσο ο Ερντογάν δεν κρύβει τη σφοδρή του στάση για το Κυπριακό. Η δήλωσή του στον ΟΗΕ έδωσε τροφή για εντάσεις στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Για αυτόν τον λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αντέτεινε σήμερα το πρωί με μια ισχυρή απάντηση.
Το Κυπριακό αποτελεί κεντρικό πυλώνα της επιθετικής περιφερειακής στρατηγικής της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα υποχώρησης. Η συζήτηση εμμένει αποκλειστικά στην αναγνώριση δύο κρατών.
Ο Ερντογάν δήλωσε ξανά την επιθυμία της Τουρκίας να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ένα αίτημα που έχουν επαναλάβει από το 1983. Ο κύριος κίνδυνος είναι ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να διαταράξει τη σταθερότητα που έχει επικρατήσει μετά τους σεισμούς στην Αττάλεια. Αν ο Ερντογάν αναζητά μια ευκαιρία, το Κυπριακό του παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Οι διαδικασίες προς τη Χάγη αναμένονται απαιτητικές, καθώς οι ακραίες απαιτήσεις της Τουρκίας μειώνουν τις πιθανότητες συμφωνίας.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα καθορίσουν τους όρους εκκίνησης της διαδικασίας, ασχολούμενοι με όλα τα προκαταρκτικά θέματα το επόμενο διάστημα. Αν υπάρξει πρόοδος, οι δύο ηγέτες θα δώσουν το «πράσινο φως» για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα τον Ιανουάριο, ώστε να προχωρήσουν οι απαιτητικές συζητήσεις σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.
Αναφορικά με την καταστολή των μεταναστευτικών ροών, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση και θα εφαρμόσει τη συμφωνία του 2016, με την «γκρίζα ζώνη» στον τομέα αυτό να προκύπτει από τις θέσεις της Γερμανίας.