Χρυσοχοΐδης: 9.000 ανήλικοι συλλήψεις σε 8 μήνες, σοβαρό πρόβλημα στη Γλυφάδα – Απαραίτητες αυστηρότερες ποινές

«Μέχρι σήμερα το 2023 καταγράφηκαν 6.150 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ το 2024 οι συλλήψεις αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας τις 9.000, παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά παραβατικότητας είναι κατά 20% μειωμένα» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Αναφερόμενος στην περιοχή της Γλυφάδας, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «αντιμετωπίζουμε προκλήσεις με 3.000-4.000 παιδιά που συγκεντρώνονται σε δημόσιες πλατείες. Εκεί υπάρχει παρουσία των αρχών τόσο ένστολα όσο και πολιτικά, με διάλογο που χτίζεται μεταξύ αστυνομικών και των παιδιών, με σκοπό την άντληση πληροφοριών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε την ανάγκη για μια «αυστηρότερη ποινική πολιτική για γονείς και ανηλίκους, με κατάλληλη διαχείριση για τα παιδιά. Είναι δύσκολο να κλείσουμε ένα παιδί σε αναμορφωτήριο, αλλά όταν γονείς επιδεικνύουν ακραία παραμέληση, είναι αναγκαίο να έρθουν συνέπειες».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της αστυνομίας, αναφέρθηκε στην υπηρεσία 10201 που δίνει τη δυνατότητα αναφοράς παραβατικών συμπεριφορών από ανηλίκους, με πανελλαδική κάλυψη. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα κυκλοφορήσει η εφαρμογή Save Youth, ένα panic button για τα παιδιά», που θα εγκαθίσταται στα κινητά για άμεση επικοινωνία με την αστυνομία μέσω του 100.

«Θα είμαστε παρόντες στις κοινότητες Ρομά»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες της ΕΛΑΣ στις κοινότητες Ρομά, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε ότι «στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν 8.417 συλλήψεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τις ομάδες ΟΠΚΕ, έναντι 2.919 το 2023». Δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε μία φάση όπου στοχεύουμε στον πυρήνα της οργανωμένης εγκληματικότητας που περιλαμβάνει ληστείες, κλοπές και απάτες. Αυτές τις ημέρες, οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής μπορούν να νιώθουν πιο ασφαλείς λόγω των επιχειρήσεών μας, και θα αυξήσουμε την παρουσία μας στους οικισμούς των Ρομά».

1.000 κάμερες για την καταγραφή κυκλοφοριακών παραβάσεων, με επίκεντρο την Αττική

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο έχει σχεδιάσει την εγκατάσταση 1.000 καμερών για την παρακολούθηση κυκλοφοριακών παραβάσεων, με τις περισσότερες από αυτές να τοποθετούνται στην περιοχή της Αττικής. Επισήμανε ότι «από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο έχουν καταγραφεί 1 εκατομμύριο περισσότερες παραβάσεις από την Τροχαία».

δειτε ακομα

δειτε ακομα