Ανησυχητικά στοιχεία: 11% των εφήβων εθίζονται στα social media

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση σχετικά με την αυξανόμενη «προβληματική» χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους νέους, αναδεικνύοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε άμεσα και να υποστηρίξουμε τους εφήβους ώστε να αποφύγουν την επιβλαβή χρήση των κοινωνικών μέσων, η οποία συνδέεται με φαινόμενα όπως η κατάθλιψη, ο εκφοβισμός και το άγχος, μαζί με τις δυσκολίες στις σχολικές τους επιδόσεις» είπε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, το 11% των εφήβων (13% των κοριτσιών και 9% των αγοριών) παρουσίαζαν σημάδια «προβληματικής χρήσης» των κοινωνικών δικτύων. Αυτό το ποσοστό είχε αυξηθεί από 7% σε δείγμα 280.000 νέων ηλικίας 11, 13 και 15 ετών σε 44 χώρες της Ευρώπης, της κεντρικής Ασίας και του Καναδά. Τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν περιλάμβαναν την αδυναμία ελέγχου της υπερβολικής χρήσης, την αίσθηση απομόνωσης και την εγκατάλειψη άλλων δραστηριοτήτων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα για τους Ρουμάνους εφήβους ηλικίας 13-15 ετών, όπου το 28% αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, σε αντίθεση με τους Ολλανδούς εφήβους που εμφανίζουν ποσοστό μόλις 3%.

Το 1/3 των εφήβων παίζει online καθημερινά

Η έρευνα του ΠΟΥ έδειξε ότι το ένα τρίτο των εφήβων παίζει online καθημερινά, με ποσοστό 22% να αφιερώνει τουλάχιστον τέσσερις ώρες στο διαδίκτυο. Υπολογίζεται ότι το 12% από αυτούς εκδηλώνει «προβληματική συμπεριφορά» σε σχέση με τα παιχνίδια, με τους αριθμούς να φτάνουν το 16% για τα αγόρια και το 7% για τα κορίτσια.

«Είναι κρίσιμο να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα μπορούν να περιηγούνται με ασφάλεια στο ψηφιακό περιβάλλον, κάνοντας επιλογές που θα ενισχύουν την ευημερία τους» δήλωσε η Νατάσα Αζοπάρντι-Μουσκάτ, στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε και τα θετικά στοιχεία της υπεύθυνης χρήσης των κοινωνικών μέσων, ειδικά για όσους μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Σχεδόν το 36% των νέων και το 44% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών τόνισαν ότι διατηρούν συνεχή «ψηφιακή» επαφή με τους φίλους τους.

Ο ΠΟΥ παροτρύνει τις εθνικές αρχές να βελτιώσουν το ψηφιακό περιβάλλον και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για να εξασφαλίσουν ότι οι νέοι προσεγγίζουν τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα