Ηρεμία στα Ύδατα των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται να εισέρχονται σε μια περίοδο σταθερότητας και προβλεψιμότητας, όπως καταδεικνύει η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημαντική εξέλιξη είναι ότι η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα, όπως αναφέρει η Διακήρυξη των Αθηνών. Επιπλέον, προγραμματίζεται και η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Οι υπουργοί που συντονίζουν την προετοιμασία για αυτή τη συνάντηση είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα για να συζητήσει και να διευθετήσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το Συμβούλιο, το οποίο θα διεξαχθεί στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ένα από τα θέματα που είναι πιθανό να συζητηθούν είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η θέση της ελληνικής πλευράς είναι σταθερή, και το ζήτημα αυτό θα εκτιμηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει μια πιο λεπτομερής προσέγγιση στο μέλλον.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε αντίθεση με τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με το Κυπριακό, η ίδια ομιλία του επισήμανε τη σημασία της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με σεβασμό το Διεθνές Δίκαιο, προσδιορίζοντας την ελευθερία και την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα ως κοινό συμφέρον της περιοχής.

Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία σε ορισμένα βασικά ζητήματα αποτελεί ένα θετικό βήμα που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της συνάντησης ήταν η συμφωνία των εν λόγω ηγετών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό ζήτημα, με στόχο την εξάλειψη των δικτύων διακίνησης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Μιλώντας για τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία των δύο χωρών και δόθηκε εντολή για την διερεύνηση κοινών εδαφών διαλόγου αναφορικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία σε σοβαρά ζητήματα. Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα γι’αυξημένη συνεργασία στο μεταναστευτικό, ειδικά δεδομένης της παρούσας πολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Επίσης, εξετάστηκαν ζητήματα όπως το Κυπριακό και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα