Η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανθεκτικότητας καθώς μπαίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με τους φόβους πληθωρισμού να μειώνονται, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αν και υπάρχει μια γενική αίσθηση αισιοδοξίας, οι κίνδυνοι παραμένουν σχεδόν πλανά.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί στο 3,2% για τα έτη 2024 και 2025, μετά από 3,1% το 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως στη δυναμική των εμπορικών συναλλαγών, στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και σε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές χώρες.
Κύρια σημεία από την έκθεση του ΟΟΣΑ
- Οι πρόσφατοι δείκτες υποδεικνύουν μια συνεχόμενη αύξηση, κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών. Η ανάκαμψη στους πραγματικούς μισθούς ενισχύει τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, αν και η αγοραστική δύναμη σε πολλές χώρες δεν έχει ακόμα φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Ο παγκόσμιος εμπορικός τομέας παρουσιάζει ταχέως αναπτυσσόμενα δυναμικά, αλλά οι υψηλές μεταφορές και οι μειωμένες παραγγελίες εξαγωγών προκαλούν ανησυχία.
- Ο πληθωρισμός στις τιμές των αγαθών έχει μειωθεί, ωστόσο οι αυξήσεις κόστους και τιμών σε πολλούς τομείς υπηρεσιών παραμένουν. Είναι πιθανόν να απαιτηθεί μια μείωση 1% ή και περισσότερο στον πληθωρισμό των υπηρεσιών προκειμένου να επανέλθουν οι βασικές τιμές στις κεντρικές τραπεζικές στοχεύσεις.
- Η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει στο 3,2% για 2024 και 2025, ενισχυόμενη από την ανάπτυξη των πραγματικών εισοδημάτων και τη χαλάρωση στη νομισματική πολιτική.
- Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί, προβλέποντας 2,6% το 2024 και 1,6% το 2025. Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 0,7% το 2024 και 1,3% το 2025, με υποστηρίξη από την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών.
- Γενικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στους στόχους των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες χώρες της G20 έως το τέλος του 2025.
Κίνδυνοι για το μέλλον
Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι σημαντικοί. Οι εντάσεις στους γεωπολιτικούς και εμπορικούς τομείς μπορεί να βλάψουν τις επενδύσεις και να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών εισαγωγών. Η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι αρχικά εκτιμούμε, η αγορά εργασίας μπορεί να υποστεί πλήγμα και τυχόν αποκλίσεις από την οργανωμένη πορεία αποπληθωρισμού μπορεί να πυροδοτήσουν αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Καθώς οι πιέσεις του πληθωρισμού αποδυναμώνονται και οι πιέσεις στην αγορά εργασίας μειώνονται, θα πρέπει να διατηρηθεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, το πότε και το πώς θα γίνουν οι αλλαγές θα πρέπει να εξαρτώνται από τα διαθέσιμα δεδομένα για να διασφαλιστεί ότι οι υποκείμενες πιέσεις του πληθωρισμού θα ελέγχονται αξιόπιστα.
Απαιτούνται καθαρά δημοσιονομικά μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η στήριξη στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων για να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μελλοντικούς κραδασμούς και η δημιουργία πόρων για τη διαχείριση των μελλοντικών πιέσεων στις δαπάνες.