Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθούν σε λίγες ώρες με πλήθος θεμάτων να κυριαρχούν στη συζήτηση και μια «σφιχτή» ατζέντα μπροστά τους λόγω του περιορισμένου χρόνου και των ευαίσθητων ζητημάτων που θα συζητηθούν.
Αυτή είναι η έκτη τους συνάντηση μέσα στο 2023. Ο στόχος της Αθήνας είναι να επανακαθοριστεί ο οδικός χάρτης της ελληνοτουρκικής σχέσης, προσπαθώντας οι δύο πολιτικοί να διασφαλίσουν ότι η σχετική ηρεμία που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο θα συνεχιστεί. Η επικέντρωση θα είναι κυρίως στα πεδία συνεργασίας όπου υπάρχει κοινό έδαφος, όπως το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα σκοπεύει να ενισχύσει αυτή τη συνεργασία, η οποία μέχρι τώρα έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα.
Δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές από τις σημερινές συνομιλίες. Σκοπός είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας έτσι ώστε οι τυχόν διαφωνίες να μην προκαλούν εντάσεις. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές προκλήσεις πληθαίνουν, οι δύο ηγέτες θα κάνουν μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, παράλληλα με τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ θα χαραχθεί και ο οδικός χάρτης για τους ερχόμενους μήνες.
Στις δυσκολίες που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα επεξηγήσεων σχετικά με τη συζήτηση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, το επίπεδο προσδοκιών παραμένει χαμηλό λόγω του χρόνου. Το πολιτικό κλίμα της τελευταίας περιόδου, αν και έχει φωτιστεί από θετικές δηλώσεις, παραμένει ουσιαστικά ψυχρό, ειδικά μετά επεισόδια όπως τα γεγονότα στην Κάσο και οι δηλώσεις που σχετίζονται με τη «Γαλάζια Πατρίδα» που εισάγεται πλέον και στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας.
Το Κυπριακό επίσης θα απασχολήσει τον διάλογο, καθώς η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα. Είναι ένα περίπλοκο θέμα, καθώς και οι τουρκοκυπριακοί και τουρκικοί προσανατολισμοί δείχνουν σταθερούς στη θέση τους για διχοτόμηση του νησιού. Θα αφορά να δούμε αν ο Ερντογάν θα αναφερθεί σε αυτό όταν θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συν τοις άλλοις, δεν θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο πλαίσιο της που να περιλαμβάνει τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προγραμματίζει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ελπίζοντας σε πιθανές προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, θα υπάρξει και μια τριμερής σύνοδος μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Ελληνοκύπριου προεδρικού και του Γάλλου προεδρικού, Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ, με τη Γαλλία να επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και άλλοι διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.