Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επηρεάζουν τις αμυντικές προμήθειες της χώρας του, σημειώνοντας ότι οι μονομερείς αποφάσεις περιορίζουν τις δυνατότητες των συμμάχων στο ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμους εμπορικούς στόχους.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν συμμετείχε στο 15ο Τουρκικό Επενδυτικό Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε το Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.
Στις δηλώσεις του, απευθυνόμενος σε Τουρκοαμερικανούς επιχειρηματίες, τόνισε ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας «υστερεί» σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητές της εξαιτίας των περιορισμών των ΗΠΑ: «Δυστυχώς, η συνεργασία μας έχει μείνει πίσω λόγω των περιορισμών των τελευταίων ετών. Ελπίζουμε ότι θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 και αναμένουμε την πλήρη άρση των εμποδίων στις εξαγωγές».
Επίσης, ανέφερε ως παράδειγμα την παραγωγή τουρκικών πυρομαχικών 155 χιλιοστών στο Τέξας, τα οποία εξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία. «Η υποστήριξή σας είναι καθοριστική για την προώθηση συνεργασιών που ενισχύουν την κοινή μας ασφάλεια. Πιστεύω ότι η αμερικανική επιχειρηματικότητα μπορεί να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειές μας», δήλωσε ο Ερντογάν.
Παράλληλα, ζήτησε τη διακοπή μονομερών πρακτικών, όπως είναι οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο, καθώς και οι κυρώσεις που επιβάλλονται μέσω του νόμου CAATSA.
Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν υποφέρει αυτά τα τελευταία χρόνια από διαφωνίες σε διάφορα ζητήματα, όπως το Κουρδικό, η Συρία, η ανατολική Μεσόγειος και η Γάζα. Η απόκτηση ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα είχε οδηγήσει σε κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 το 2019. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο χώρες έχουν ως στόχο να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 30 δισεκατομμύρια το 2023.
«Η οικονομία και το εμπόριο είναι από τους πιο σημαντικούς πυλώνες των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ. Τα τελευταία δυο χρόνια, η Αμερική έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός των τουρκικών εξαγωγών και η πέμπτη πηγή εισαγωγών μας. Πέρσι, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας ξεπέρασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε σημαντικά τους εμπορικούς μας δείκτες», τόνισε ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι με σωστό σχεδιασμό, ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων μπορεί να επιτευχθεί. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Πρέπει να εγκαταλειφθούν οι μονομερείς πρακτικές όπως οι πρόσθετοι δασμοί, οι έρευνες και οι κυρώσεις CAATSA στους τομείς του σιδήρου και του χάλυβα και του αλουμινίου. Αναμένουμε από εσάς, τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, να προχωρήσετε σε απαραίτητες ενέργειες για την άρση των εμποδίων που μας επηρεάζουν».
Τέλος, ο Ερντογάν τόνισε την ισχυρή οικονομία της Τουρκίας και πως η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες παγκοσμίως με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων και κατά κεφαλήν εισόδημα πάνω από 13 χιλιάδες δολάρια, σε συνδυασμό με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και το Μεξικό.
Δευτέρα, μιλώντας με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ερντογάν ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το ευρωπαϊκό μαχητικό Eurofighter Typhoon, αν και η πώλησή τους από το Βερολίνο δεν έχει λάβει θετική απάντηση.