Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στις προετοιμασίες για την 50η επέτειο της Νέας Δημοκρατίας καθώς και στα εσωκομματικά ζητήματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Σημαντική παρέμβαση 11 βουλευτών της πλειοψηφίας σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια έχει ήδη αναδείξει ανησυχίες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης.
Η πιθανότητα να δούμε παρόμοιες πρωτοβουλίες από αυτούς τους βουλευτές ή και άλλους στο άμεσο μέλλον είναι υπαρκτή. Η διαρκώς αυξανόμενη απόσταση μεταξύ των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και της τωρινής ηγεσίας ενδέχεται να έχει άγνωστες συνέπειες για την εσωτερική δυναμική, αν και μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται οργανωμένες κινήσεις ή σχηματισμοί.
Το γεγονός πάντως ότι μια επίκαιρη ερώτηση υπεβλήθη δημόσια στο υπουργείο Οικονομικών με πρωταγωνιστή τον Κωστή Χατζηδάκη, έχει σημάνει συναγερμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο εξετάζει στρατηγικές ώστε τέτοια περιστατικά να παραμείνουν μεμονωμένα.
Μια σπουδαία ευκαιρία, τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά, θα είναι η εκδήλωση που σχεδιάζουν οι Μαξίμου και Πειραιώς για την εορταστική εκδήλωση των 50 ετών του κόμματος. Οι διοργανωτές επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με το κλίμα που επικράτησε στο πρόσφατο συνέδριο. Ο χώρος της Ρηγίλλης επιλέχθηκε εσκεμμένα για να αποδώσει την ιστορική συνέχεια και να «περάσει» την έλλειψη των Καραμανλή και Σαμαρά.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προγραμματίζει να ενισχύσει τη σύνδεση με τις παραδοσιακές βάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν δείξει ότι υπάρχει σημαντική απομάκρυνση από αυτούς τους ψηφοφόρους, κυρίως λόγω των πρόσφατων νομοσχεδίων, όπως αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η ενίσχυση αυτών των σχέσεων κρίνεται αναγκαία, καθώς οι υποστηρικτές στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, όπως οι Κυριάκος Βελόπουλος και Αφροδίτη Λατινοπούλου, δείχνουν τάσεις ανόδου.
Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερα στελέχη από τη δεξιά πτέρυγα, όπως οι Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης, προγραμματίζεται να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση με αυξημένες αρμοδιότητες στα μέσα ενημέρωσης. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι και άλλα πρόσωπα, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που διατηρεί επαφές με τη βάση του κόμματος, αναμένεται να ενισχύσουν τον ρόλο τους. Με πληροφορίες που κυκλοφορούν, φαίνεται ότι ο Μεϊμαράκης και ο πρωθυπουργός έχουν καλύψει παλαιότερες παρεξηγήσεις.
Ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διασφάλιση της εσωτερικής σταθερότητας είναι και οι νέες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκινά έναν κύκλο συναντήσεων με τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Αυτές οι επαφές, που θα γίνονται πιο συχνές, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές μετά την πρόσφατη αναστάτωση. Το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει έτσι να κρατήσει ανοικτή την επικοινωνία μέσω των Γιώργου Μυλωνάκη, Θανάση Νέζη και Παύλου Μαρινάκη για να διασφαλίσει μια προσβάσιμη σχεδίαση για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.