Στη Νέα Υόρκη διεξάγεται αυτή την εβδομάδα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου οι κορυφαίοι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται, με τη συμμετοχή της προεδρεύουσας της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Οι συζητήσεις τους θα εστιάσουν σε σοβαρά διεθνή ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Γάζα, η κλιμάκωση της έντασης στον Λίβανο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η απαραίτητη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, η Ουκρανία θα έχει εντυπωσιακή παρουσία αυτή την εβδομάδα, καθώς πλησιάζουν τα τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να απευθυνθεί στη 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη. Αμέσως μετά, θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για το σχέδιο νίκης του Κιέβου, ενόψει της λήξης της θητείας του τον προσεχή Ιανουάριο.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει στρατηγικές διαστάσεις – στρατηγική, πολιτική, διπλωματική και οικονομική – και ότι όλα τα απαραίτητα βήματα έχουν σαφώς προσδιοριστεί. «Αυτά τα βήματα αποσκοπούν στο να μας δώσουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να επιτύχουμε μια πραγματική και δίκαιη ειρήνη. Έχουμε ήδη καταγράψει το 90% αυτού του σχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «ιστορική αποστολή», με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στη συνάντησή του με τον υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Μια σημαντική συνάντηση αναμένεται σήμερα ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της G7 και τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την Ουκρανία και την καταστροφή των ενεργειακών υποδομών της χώρας λόγω των ρωσικών επιθέσεων. Το πιο καυτό ζήτημα που θα συζητηθεί είναι το αν η Ε.Ε. θα αποφασίσει να άρει τους περιορισμούς για τη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία κατά ρωσικών στρατιωτικών στόχων.
Το θέμα αυτό απασχόλησε τις πρόσφατες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν (ΗΠΑ) και Ντέιβιντ Λάμι (Ηνωμένο Βασίλειο) με Ουκρανούς αξιωματούχους στο Κίεβο, όπου επεσήμαναν την ενίσχυση των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Τεχεράνης στην αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αναφέρει ότι εξετάζει το αίτημα του Κιέβου για την άρση των περιορισμών στη χρήση τακτικών πυραυλικών συστημάτων της Αμερικής, προκειμένου να είναι σε θέση να στοχεύει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.