Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα για το έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου, καθώς και η εκλογή προεδρείου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 24 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που απαιτείται δεύτερος γύρος, αυτός θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε με 112 ψήφους υπέρ και 62 κατά, που υποβλήθηκε από την Θεοδώρα Τζάκρη (συμπαράταξη Κασσελάκη), καθώς και 9 ψήφους που συγκέντρωσε η πρόταση του Παύλου Πολάκη. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει ότι υπήρξαν και 2 λευκά ψηφοδέλτια. Για να θυμίσουμε, η κ. Τζάκρη είχε προτείνει το έκτακτο συνέδριο να γίνει στις 5-6 Οκτωβρίου και την εκλογή στις 3 και 9 Νοεμβρίου, αν χρειαστεί. Από την άλλη πλευρά, η πρόταση του κ. Πολάκη προέβλεπε διαρκές συνέδριο το ίδιο διάστημα, χωρίς αλλαγές στους συμμετέχοντες.
Ταυτόχρονα, ψηφίστηκε και πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η οποία προσθέτει ότι «Συμπεριφορές που προσβάλλουν την προσωπικότητα μελών του κόμματος, όπως χαρακτηρισμοί όπως ‘κουκουλοφόροι’, ‘πραξικοπηματίες’ και άλλες μορφές στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς».
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που τέθηκε προς ψηφοφορία ήταν η απαίτηση για υποβολή «πόθεν έσχες» από τους υποψήφιους προεδρους, το οποίο υπερψηφίστηκε με 87 ψήφους υπέρ, έναντι 84 κατά. Το θέμα αυτό ενέχει αρκετές ερμηνείες, ωστόσο οι κομματικές πηγές αναφέρουν ότι η σχετική εισήγηση προς το Συνέδριο επισημαίνει την ανάγκη για υποβολή αυτών των εγγράφων. Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται ότι η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στο Συνέδριο.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως «δεν αποκλείεται κανείς, αλλά δεν θα προχωρήσουμε με κρυφές διαδικασίες». Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στο συνέδριο προϋποθέτει την κατάθεση 30 υπογραφών και του πόθεν έσχες.
Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του «πόθεν έσχες» προκάλεσε αντιδράσεις, με μέλη της ΚΕ που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη να αποχωρούν με συνθήματα όπως «Πρόεδρε προχώρα άλλαξε τα όλα» και «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το φέουδό σας». Αυτές οι εκφράσεις τοποθέτησαν την ικανοποίηση της βάσης στο προσκήνιο, επικρίνοντας την ηγεσία.
Τέλος, η πρόταση του Νίκου Παππά για συζήτηση και ανάπτυξη καταστατικών αλλαγών στο επικείμενο συνέδριο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, με αποτελέσματα 60%-40% κατά. Παράλληλα, και άλλο μέλος, ο Δ. Χατζησωκράτης, πρότεινε τη μη ταυτόχρονη εκλογή προεδρείου και ΚΕ, θέμα που εφόσον προταθεί ξανά θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία προγραμματίζεται για τις 5 Οκτωβρίου. Ο σχεδιασμός που εγκρίθηκε, ωστόσο, όπως φαίνεται, επιμένει στη ταυτόχρονη εκλογή.