ΠΑΣΟΚ: Στρατηγικές των υποψήφιων προεδρίων πριν το ντιμπέιτ

Το debate που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 9 το βράδυ είναι μία καθοριστική στιγμή για τους υποψηφίους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Για κάθε υποψήφιο, η σημασία αυτής της εκδήλωσης είναι διαφορετική. Όσοι βρίσκονται μπροστά στις δημοσκοπήσεις επιδιώκουν κυρίως να διατηρήσουν τη θέση τους, εστιάζοντας σε μια πιο αμυντική στρατηγική, ενώ οι άλλοι που θέλουν να αναβαθμίσουν τη θέση τους, ρισκάρουν περισσότερα. Όλοι οι έξι υποψήφιοι βρίσκονται σε πυρετώδη προετοιμασία, με συνεργάτες να τους στηρίζουν σε ασκήσεις και να προτείνουν ερωτήσεις για να χρησιμοποιηθούν στη ζωντανή εκπομπή, όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν.

Ο βασικός στόχος είναι να προσελκύσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τηλεθέαση, που θα μεταφραστεί σε υψηλότερη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές. Οι υποψήφιοι ελπίζουν σε μια επιμορφωμένη αντιπαράθεση, που θα ενδυναμώσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή και θα διευκολύνει την επιστροφή του στην προ μνημονίου εποχή. Σκοπός τους είναι να επαναστατήσουν την εκτίμηση του κοινού για το ΠΑΣΟΚ και να πείσουν πολίτες που έχουν απομακρυνθεί ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν ξανά τις τύχες της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται το φαβορί και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στον δεύτερο γύρο. Στρατηγική του είναι να διαλύσει τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά του να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική δύναμη. Παράλληλα, θέλει να μειώσει τη δύναμη του κύριου αντιπάλου του, Χάρη Δούκα, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να αξιοποιεί αποτελεσματικά τους ρόλους του προεδρεύοντος του ΠΑΣΟΚ, Δήμαρχου Αθηναίων και βουλευτή. Καλεί όλους τους υποψηφίους να δεσμευτούν ότι θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Γερουλάνος επικεντρώνεται κυρίως στην Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς οι δύο μοιράζονται την ίδια εκλογική βάση. Δευτερευόντως, αντιμετωπίζει και τον Χάρη Δούκα, που του περιορίζει τις δυνατότητες στην Α΄ Αθήνας. Ο Γερουλάνος θα τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής, καθώς οι σημαντικές πολιτικές μάχες διεξάγονται στη Βουλή. Θα υπενθυμίσει επίσης την δέσμευσή του στο ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με την Διαμαντοπούλου, η οποία είχε αποχωρήσει από το κόμμα.

Για την Άννα Διαμαντοπούλου, αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξει τη δομημένη προγραμματική της τοποθέτηση, η οποία συνιστά ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην κούρσα. Σίγουρα, θα επιτεθεί στον Χάρη Δούκα, τονίζοντας την ανάγκη για ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση και θα αντεπιτεθεί στον Παύλο Γερουλάνο, θυμίζοντας ότι εκείνος δεν ήταν βουλευτής όταν διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2021. Ο στόχος της είναι να παρουσιαστεί ως μια υποψήφια πρωθυπουργός, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Από τη μεριά του, ο Χάρης Δούκας αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πίεση από όλους. Στοχεύει σε ένα ευρύτερο κοινό της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, απευθυνόμενος στους προοδευτικούς πολίτες που αισθάνονται πολιτικά αποκλεισμένοι από τον Κ. Μητσοτάκη. Η ρητορική του είναι σαφώς αριστερή, επισημαίνοντας προβλήματα όπως τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, ενώ προτείνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη της νίκης στον Δήμο Αθηναίων, χωρίς να απορρίπτει κανέναν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα