Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, τόνισε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το διεθνές δίκαιο αυστηρά «απαγορεύει» τη χρήση φαινομενικά «αθώων» συσκευών για επιθετικούς σκοπούς.
«Η διαπραξία βίαιων ενέργειες με σκοπό την τρομοκράτηση των αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε ο Τουρκ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αλγερίας. Το θέμα προήλθε από τις πρόσφατες εκρήξεις βόμβων και φορητών ασυρμάτων στον Λίβανο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 37 ανθρώπων και αρκετούς τραυματισμούς, φτάνοντας τους 2.931.
Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, προειδοποίησε πως αν η βία παραμείνει ανεξέλεγκτη ανάμεσα στο Ισραήλ, την παλαιστινιακή Χαμάς και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια επικείμενη κλιμάκωση που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα υπάρχοντα δεινά και καταστροφές.
Ο Τουρκ επεσήμανε τις δυσκολίες στο να κατανοηθεί πώς τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να συμμορφώνονται με τις βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως είναι η διάκριση και η αναλογικότητα. Η ανάγκη για μια ανεξάρτητη έρευνα για τις εκρήξεις στον Λίβανο είναι επιτακτική, καθώς οι υπεύθυνοι για αυτές τις επιθέσεις θα πρέπει να λογοδοτήσουν, υπογράμμισε ότι «ο πόλεμος έχει κανόνες».
«Στοχεύοντας ταυτόχρονα σε χιλιάδες άτομα, είτε είναι αμάχοι είτε μέλη ένοπλων οργανώσεων, χωρίς γνώση για την τοποθεσία και την κατοχή των συσκευών, παραβιάζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», διευκρίνισε.
«Αυτές οι επιθέσεις συνιστούν μια νέα διάσταση στον πόλεμο, όπου οι συσκευές επικοινωνίας γίνονται όπλα. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η νέα κανονικότητα», κατέληξε με έμφαση.