Μύκονος: Πρόστιμο 995.000 ευρώ σε επιχειρηματία με 199 αδήλωτα Airbnb

Ένας «Διαχειριστής» ακινήτων στη Μύκονο βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σοβαρής υπόθεσης, καθώς νοίκιαζε 199 πολυτελείς βίλες μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, κανείς από αυτές όμως δεν είχε δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Οι αρχές, συγκεκριμένα η Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών, ανακάλυψαν την παράβαση το 2023 και αποφάσισαν να επιβάλουν ένα εντυπωσιακό πρόστιμο ύψους 995.000 ευρώ, το οποίο προέρχεται από την επιβολή 5.000 ευρώ ανά ακίνητο εφόσον οι κανόνες του νόμου 4446/2016 παραβιάζονται (με τις νέες ρυθμίσεις, τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο).

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος υποβλήθηκε σε έλεγχο, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης των ακινήτων και ότι δεν υπάρχει αναφορά στα συγκεκριμένα ακίνητα στην απόφαση του προστίμου. Ανέφερε ότι δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών μεσιτείας και όχι ως ιδιοκτήτης. Προχώρησε σε προσφυγή κατά του προστίμου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο όμως έκρινε ότι δεν είναι αρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Επίσης, έγινε προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, όπου ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Ωστόσο, η ΔΕΔ ανίχνευσε την έδρα της επιχείρησης, πραγματοποίησε διασταυρώσεις και απέρριψε το επιχείρημα του επιχειρηματία, ο οποίος τελικά χαρακτηριστήκε ως υπεκμισθωτής και το πρόστιμο των 995.000 ευρώ επικυρώθηκε.

Στην προσφυγή του, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν είχαν υποβάλει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, δηλώνοντάς τον ως διαχειριστή, επομένως οι ίδιοι είναι οι πραγματικοί διαχειριστές. Ισχυρίστηκε ότι οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι είχαν εκδώσει τα σχετικά ΑΜΑ, φέρουν την ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία. Προσκόμισε μάλιστα τα ονόματα των ιδιοκτητών και τους αριθμούς μητρώου των ακινήτων στο ανακριτικό τμήμα.

Οι έρευνες που πραγματοποίησε η Δ/νση Ελέγχων της ΑΑΔΕ κατέδειξαν ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας ενοικίαζε 199 ακίνητα στη Μύκονο μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, δίχως να αναφέρει τους αριθμούς εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Οι κρατήσεις και οι πληρωμές γίνονταν μέσω λογαριασμών στη Βελγική και Βρετανική τράπεζα.

Η ανάλυση των στοιχείων της ΔΕΔ και της ΑΑΔΕ οδήγησε στα εξής συμπεράσματα:

Ο προσφεύγων φαίνεται να είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης σύμφωνα με το βρετανικό εμπορικό μητρώο. Παρουσιάζεται μάλιστα στην ιστοσελίδα του ως διαχειριστής πολυτελών βιλών στη Μύκονο. Επειδή η αναρτούμενη πληροφορία δεν περιλαμβάνει τους υποχρεωτικούς αριθμούς εγγραφής, ο προσφεύγων λειτουργεί de facto ως υπεκμισθωτής, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 5 της ΠΟΛ. 1187/2017. Συμπερασματικά, η ΔΕΔ κατέληξε ότι το πρόστιμο των 995.000 ευρώ για την παραβίαση των νόμων του άρθρου 111 του ν.4446/2016 επιβλήθηκε ορθά και η προσφυγή του δεν έχει βάση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα