Κοινωνικές Πολιτικές: Η Καρδιά της Κυβέρνησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου, η βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών έχει αναδειχθεί σε έναν βασικό άξονα της κυβερνητικής στρατηγικής, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η ανάγκη για στοχευμένες δράσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η υγειονομική ασφάλεια, η εκπαίδευση και οι υποδομές, αναδείχθηκε ως η ουσία των αιτημάτων που εξέφρασαν οι πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου. Με την αυξανόμενη αμηχανία γύρω από την ακρίβεια να κυριεύει τη δημόσια συζήτηση, οι προτεραιότητες που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνουν τώρα τη μείωση των ανισοτήτων και τις κοινωνικά στοχευμένες πολιτικές.

Με αυτό το “πλαίσιο” στο μυαλό, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις νέες εξαγγελίες του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας παράλληλα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τακτική τους συνάντηση.

Ένα από τα κύρια μέσα που σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής είναι οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, τις οποίες διασφαλίζει η χώρα μέσω διάφορων προγραμμάτων, με τον κύριο πυλώνα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με αυτούς τους πόρους θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα στέγασης όπως το «Σπίτι μου 2», το οποίο προβλέπει 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Επιπροσθέτως, στον τομέα της υγείας, θα υποστηριχθούν έργα όπως τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία αναμένονται να μειώσουν σημαντικά τις λίστες αναμονής, με 37.000 ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα δωρεάν χειρουργικών επεμβάσεων, με τη χρηματοδότηση να επιβεβαιώνεται μέσα στον Νοέμβριο. Επιπλέον, στον τομέα της εκπαίδευσης, θα αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές όπως το ψηφιακό φροντιστήριο, που θα προσφέρει πρόσβαση σε ενισχυτικά μαθήματα σε μαθητές όλων των βαθμίδων, με στόχο την υποστήριξη των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως όσων προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερους ή απομακρυσμένους τόπους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι προγραμματισμένες ενέργειες αποσκοπούν στη μείωση των ανισοτήτων, ενώ συνδυάζονται και με μέτρα στήριξης για ευάλωτα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει αυτά τα μέτρα όσο παραμένουν οι πιέσεις από την ακρίβεια, ιδιαίτερα στους τομείς τροφίμων και ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αυτές οι δράσεις ενισχύουν τις καθορισμένες πολιτικές της κυβέρνησης, η οποία έχει στο επίκεντρο την αύξηση των εισοδημάτων με στόχο να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ μέχρι το 2027, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η οποία πλέον έχει υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η επιδίωξη για τα επόμενα τρία χρόνια είναι να αυξηθεί, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η «πίτα» της κοινωνικής ευημερίας. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι μέχρι στιγμής, παρά τις θετικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, τα οφέλη από αυτή την πορεία δεν έχουν καταστεί όσο αναμενόταν ορατά για κάθε πολίτη στο πορτοφόλι του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ότι εάν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το πρόγραμμα που έχει αναλάβει, τότε μπορεί να θεωρηθεί «επιτυχημένη» από την κοινωνία και να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές του 2027, ίσως και την αυτοδυναμία. Ο πήχης για την κυβέρνηση είναι σαφώς καθορισμένος και αντανακλά τις προσδοκίες των πολιτών, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις. Πλέον, η πίεση εστιάζεται σε πραγματικά αποτελέσματα και όχι απλώς σε προθέσεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, η εκπαίδευση, η στέγαση, το δημογραφικό πρόβλημα, οι μεταφορές και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης απαιτούν χρόνο για να φέρουν αποτέλεσμα. Ο κεντρικός στόχος παραμένει η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, η μείωση των ανισοτήτων και η προσέγγιση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, που είναι και ο στόχος της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα