Η ΕΡΓΟΣΕ έχει αναλάβει τη συνολική εκτέλεση τριών νέων σιδηροδρομικών έργων που πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με στόχο να μετατρέψει τη Βόρεια Ελλάδα σε σημαντικό κόμβο μεταφορών στην περιοχή. Αυτό δήλωσε ο Χρήστος Παληός, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κατά τη διάρκεια του 7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2024, το οποίο διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Η πρώτη ανακοίνωση αφορούσε τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση Νέα Καρβάλη – Τοξότες, προϋπολογισμού 192,3 εκατ. ευρώ. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο των τελευταίων δέκα ετών», υπογράμμισε ο κ. Παληός. Ο διαγωνισμός για το έργο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, με τις οικονομικές προσφορές να έχουν αποσφραγιστεί την προηγούμενη εβδομάδα. Αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση το πρώτο τρίμηνο του 2025, με την κατασκευή να απαιτεί περίπου 3,5 χρόνια. Η νέα γραμμή θα συνδέσει το σιδηρόδρομο με το σημαντικό εμπορευματικό λιμάνι της Καβάλας, ενισχύοντας τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω εναλλακτικών διαδρομών (Διάδρομος ΒΒΑ – Βαλτική, Μαύρη, Αιγαίου Θάλασσα και πρωτοβουλία 3Se – Βαλτική, Μαύρη, Αδριατική, με προέκταση προς το Αιγαίο).
Το δεύτερο έργο αφορά την αναβάθμιση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμένιου, μήκους 176 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 700 εκατομμυρίων ευρώ. «Η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει ολοκληρωθεί, και οι αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις αναμένονται τον Οκτώβριο», ανέφερε ο κ. Παληός. Η χρηματοδότηση του έργου θα ζητηθεί από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility 2021-2027, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και την ανάδειξη αναδόχου να είναι προγραμματισμένες για το 2025. Η βελτίωση αυτή θα ενισχύσει τις διασυνοριακές συνδέσεις με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, παρέχοντας συνδέσεις και για προαστιακή εξυπηρέτηση των περιοχών κοντά στον Έβρο.
Το τρίτο έργο αφορά την ανάπτυξη του προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση με τον 6ο προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Με προϋπολογισμό 53,4 εκατ. ευρώ, το έργο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 και οι οικονομικές προσφορές αναμένονται εντός του 2025, σύμφωνα με τον κ. Παληό.
Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ τόνισε τη σημασία της αναβάθμισης του ΠΑΘΕ, που περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους 438,5 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση 370 χιλιομέτρων σιδηροδρομικών γραμμών. Όσον αφορά άλλες παρεμβάσεις, αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Σ.Σ. Αθηνών, που έχει στόχο την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης και τη συνδεσιμότητά του με το μετρό.
Αξιοσημείωτο είναι και το έργο της υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια, που περιλαμβάνει την κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου μήκους 2,36 χλμ., εκ των οποίων τα 1,5 χλμ. θα είναι πλήρως υπογειοποιημένα.
Όσον αφορά την σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Πάτρας, ο κ. Παληός επεσήμανε την πρόοδο των έργων ηλεκτροκίνησης στο τμήμα 70,6 χλμ. από το Κιάτο έως τη Ροδοδάφνη. Ανάλογα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και σε τμήμα 28,8 χλμ. μεταξύ Ροδοδάφνης και Ρίου, ενώ οι εργασίες σε ένα 7 χλμ. κομμάτι θα επανεκκινήσουν σύντομα. Ο στόχος είναι να φτάσει το τρένο στο Ρίο μέχρι το 2026, με προοπτική να αναζητηθεί βιώσιμη λύση για τη σύνδεση με το κέντρο της Πάτρας.