Ιταλοί αντάρτες Παρτιζάνοι από το Φορλί οργανώνουν ελληνικό δείπνο για να τιμήσουν την 28η Οκτωβρίου, με κύριο πιάτο έναν ειδικό «αντιφασιστικό μουσακά». Η εκδήλωση έρχεται ως απάντηση σε πρόσφατη πορεία θαυμαστών του Μουσολίνι στο χωριό του, το Πρεντάπιο. Πρόκειται για πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος της Εθνικής Ένωσης Ιταλών Παρτιζάνων, που πολέμησαν το καθεστώς του δικτάτορα.
Απάντηση στους νοσταλγούς του φασισμού
Ο Μίρο Γκόρι, πρόεδρος του παραρτήματος στο Φορλί, εξήγησε τον λόγο πίσω από αυτή την ιδέα. «Θα απαντήσουμε στην πορεία των νοσταλγών του Μουσολίνι που πραγματοποιήθηκε χθες στο χωριό του, Πρεντάπιο, με έναν αντιφασιστικό μουσακά. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, πρόκειται για την επέτειο της καταραμένης επίθεσης του φασιστικού καθεστώτος, σε βάρος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση αυτή φαίνεται να ενώνει παλιούς αγώνες εναντίον του φασισμού, με ελληνικές γεύσεις στο επίκεντρο.
Έχουν καλέσει την Τούλα Μητσέα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, για να λάβει μέρος. Οι διοργανωτές από την ANPI βλέπουν εδώ μια μορφή αδελφοποίησης βασισμένης σε κοινές αντιφασιστικές αξίες. Το Πρεντάπιο, τόπος γέννησης του Μουσολίνι, απελευθερώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1944 από παρτιζάνους και Συμμάχους—μια λεπτομέρεια που δίνει επιπλέον βάθος στην επιλογή χώρου.
Πώς μπορεί να είναι απλώς τυχαίο που η ιστορική επέτειος του ’40, όταν η Ιταλία εισέβαλε στην Ελλάδα, συμπίπτει με την απελευθέρωση εκείνου του χωριού; Η Ελλάδα, βέβαια, υπέστη μακρά κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα, κάτι που όλοι θυμόμαστε από τα σχολικά βιβλία.
Μέσα από αυτό το δείπνο, οι Ιταλοί Παρτιζάνοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα εναντίωσης σε κάθε μορφή νοσταλγίας για το παρελθόν. Ίσως έτσι να ξαναζωντανέψουν μνήμες από εποχές που ο αγώνας ένωνε λαούς πέρα από σύνορα. Η πρωτοβουλία κερδίζει ήδη προσοχή στην περιοχή, με προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή.
Ελληνικές ρίζες στην ιταλική αντίσταση
Η σύνδεση με την Ελλάδα δεν περιορίζεται στο φαγητό· αγκαλιάζει και την ιστορική μνήμη.
