Η Λιβύη αναγνωρίζει τώρα τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για βαριά εγκλήματα

Η Λιβύη ανοίγει νέο κεφάλαιο δικαιοσύνης αποδεχόμενη τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα μετά το 2011.

Αποδοχή της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ από τη Λιβύη για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας

Η Λιβύη αποδέχεται πλέον επίσημα τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε σχέση με σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της από το 2011 και εφεξής, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν. Πρόκειται για σημαντική κίνηση στην προσπάθεια αποκατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα.

Συνεργασία Λιβύης και Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη υπέβαλε στο ΔΠΔ επίσημη διακήρυξη αποδοχής της δικαιοδοσίας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έλαβαν χώρα από το 2011 έως το τέλος του 2027. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε από τον Καρίμ Χαν ως ενδεικτική «θάρρους και ηγεσίας» από πλευράς των λιβυκών αρχών.

Ιστορικό και συμβολές του Καταστατικού της Ρώμης

Παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης, η δικαιοδοσία του ΔΠΔ επεκτάθηκε στη χώρα μετά από πρόσκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων του 2011 κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ Τρίπολης και Διεκδικητηρίων Δικαστικών Αρχών.

Η έκκληση για σύλληψη του Οσάμα Αλμάσρι Νατζίμ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, ο Καρίμ Χαν ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα της Λιβύης Αλ Σεντίκ Αλ Σουρ να προβεί στην άμεση σύλληψη και παράδοση του Οσάμα Αλμάσρι Νατζίμ. Ο Νατζίμ, πρώην επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας και υπεύθυνος για τη φυλακή Μιτίγκα στην Τρίπολη, καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανθρωποκτονίες, βασανιστήρια και βιασμούς που διαπράχθηκαν σε βάρος κρατουμένων από το 2015.

Σημασία των εξελίξεων για τη δικαιοσύνη στη Λιβύη

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως σημαντικό βήμα προόδου προς την κάθαρση και την απονομή δικαιοσύνης στη Λιβύη μετά από μια δεκαετία αναταραχής και συγκρούσεων. Ο Καρίμ Χαν τόνισε ότι πρόκειται για μια “πολύ θετική εξέλιξη” που ενισχύει τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα