Η ελληνική διπλωματία εντείνει τις προσπάθειές της τον Φεβρουάριο, καθώς το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή αλλάζει δραστικά με την εκεχειρία στη Γάζα, την αναδιάταξη δυνάμεων στη Συρία και την έναρξη της δεύτερης θητείας του προέδρου Τραμπ. Η ανακοίνωση του Αμερικανού προεδρικού χάρτη για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία περιμένουμε να φέρει σημαντικές εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις της περιοχής, καθώς η Τουρκία αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη με πλήθος κρατών να παρακολουθούν με ανησυχία τις νέες ισορροπίες.
Σε αυτό το αβέβαιο κλίμα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του με προσοχή, επιδιώκοντας διαρκείς επαφές με τους πρωταγωνιστές της περιοχής, ώστε να μπορέσει να παρουσιαστεί ως «αξιόπιστος συνομιλητής» στο διεθνές προσκήνιο, ιδίως μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα επόμενα βήματα της περιοδείας.
Η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, θα εγκαινιαστεί στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνοντας κρίσιμες στάσεις σε Ιερουσαλήμ, Ραμάλα και Αμμάν, με τελικό προορισμό το Νέο Δελχί. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει και μια στάση στη Δαμασκό. Επιπλέον, έχει επιβεβαιωθεί ότι οι δύο υφυπουργοί, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Τάσος Χατζηβασιλείου, θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου. Στο τέλος του μήνα, υπάρχει πιθανότητα να επισκεφθεί και ο Γεραπετρίτης τις ΗΠΑ, εφόσον οργανωθεί σύνοδος για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ τον Μάιο αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς εκείνη την περίοδο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί υπό την ελληνική προεδρία μια υψηλού επιπέδου συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας (το θέμα της οποίας είναι ακόμα σε διαμόρφωση). Σε αυτή τη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες και ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός. Στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, οι Γεραπετρίτης και Γκουτέρες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό, ενώ ο Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει και στις σημαντικές συναντήσεις του Μαρτίου για το Κυπριακό καθώς και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Άγκυρα, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί σύντομα.
Στον προγραμματισμό του Γιώργου Γεραπετρίτη περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στο Νέο Δελχί την Παρασκευή, κατόπιν προσκλήσεως. Στην ινδική πρωτεύουσα, εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στις συζητήσεις γύρω από τον IMEC, που αποτελεί όχι μόνο εμπορικό διάδρομο αλλά και σχέδιο ενίσχυσης της συνεργασίας των αραβικών κρατών με το Ισραήλ. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών σχεδιάζουν να εστιάσουν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, ενώ παράλληλα θα δοθούν οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας. Επιπλέον, το Νέο Δελχί επιθυμεί να συνεργαστεί με την Αθήνα για την εκπροσώπησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς αναμένονται σημαντικές αλλαγές, με την Ελλάδα να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας πιο αντιπροσωπευτικής σύνθεσης.